Katso alta herkulliset juustoreseptit

Tässä teille maistuvat Porlammin juustoreseptit.

Porlammin Vege (ja Vege Plus)

Reseptiikasta vastaa Sara La Fountain

Emmentalraastereseptit

Mustaleimasulatejuustopala resepti 

Sulatejuustoraastereseptit

Juokseva juusto

Rapeaa juustobroileria currykastikkeella

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1 dl Porlammin mustaleima emmentalraastetta

Täyte:
broileri
2 munaa
2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl Porlammin mustaleima emmentalraastetta

Sekoita voi ja vehnäjauhot käsin.
Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste.
Painele taikina matalan vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista pohjaa 225 °C 10 - 15 min.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos tortun syvennykseen.
Paista torttua vielä n. 15 min, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Tarjoa juustotorttua kahvipöydässä tai iltapalana raikkaan salaatin kera.

Juustotorttu

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1 dl Porlammin mustaleima emmentalraastetta

Täyte:
2 munaa
2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl Porlammin mustaleima emmentalraastetta

Sekoita voi ja vehnäjauhot käsin.
Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste.
Painele taikina matalan vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista pohjaa 225 °C 10 - 15 min.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos tortun syvennykseen.
Paista torttua vielä n. 15 min, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Tarjoa juustotorttua kahvipöydässä tai iltapalana raikkaan salaatin kera.

Kasvispizza

Pohja:
1 dl haaleaa vettä
20 g hiivaa
1/2 tl suolaa
n. 2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, jauhot ja
öljy kädellä sekoittaen. Vaivaa taikina notkeaksi ja kädestä sekä kulhosta irtoavaksi. Anna taikinan levätä hetki, vaivaa se ja kaaviloi tai taputtele käsin 1-2 ohueksi kiekoksi leivinpaperilla peitetylle pellille tai pizzavuokaan.
Anna pizzapohjien kohota sen aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte:
1 ps herne-maissi-paprika-sekoitusta
1 dl kermaviiliä
2 tl vehnäjauhoja
3 dl Porlammin kevyt emmentalraastetta
2 tl rakuunaa
Anna vihannesten sulaa hetken. Sekoita vihannesten joukkoon kermaviili, vehnäjauhot ja juustoraaste sekä mausteet.
Levitä seos pizzapohjan päälle. Paista 250° 12 - 15 min.

Juustokeitto

6-8 hengelle

100 g voita
2 sipulia
100 g vehnäjauhoja (n. 1,6 dl)
1/2 plo valkoviiniä
1 l kanalientä
1/2 l kermaa
500 g Porlammin Mustaleimasulatejuustopalaa 
pippuria, suolaa, portviiniä, ruohosipulia
 
1. Freesaa hienonnettu sipuli voissa, ripottele jauhot kattilaan sipulin päälle ja sekoita.
2. Kaada viini ja kanaliemi kattilaan ja anna kiehua hetki.
3. Lisää kerma ja pienitty sulatejuusto (varo pohjaan palamista).
4. Lisää hienonnettu ruohosipuli ja mausteet.
5. Sekoita kuohkeaksi sauvasekoittimella tarjoiltaessa.

Talvipesto

6-8 rkl

75 g kurpitsansiemeniä

1 valkosipulinkynsi

50 g tuoretta persiljaa, varret poistettuna

50 g sulatejuustoraastetta (viherpippuri)

1 ½ dl rypsiöljyä

suolaa

½ sitruunan mehu

(mustapippuria myllystä)

 

Hienonna kurpitsansiemenet ja valkosipulinkynsi karkeaksi rouheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää persiljanlehdet ja hienonna sykäyksittäin. Lisää rypsiöljy hitaasti valuttaen koneen edelleen käydessä.

Kaavi seos kulhoon ja sekoita siihen juustoraaste. Jos pesto on liian paksua, voit lisätä vielä öljyä. Säädä maku mieleiseksi suolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja sitruunamehulla.

 

 

Kesäpesto

6-8 rkl

50 g tuoretta basilikaa

2 valkosipulinkynttä

50 g pinjansiemeniä

suolaa

ripaus mustapippuria

1½ dl oliiviöljyä

50 g sulatejuustoraastetta (paprika)

 

Hienonna basilikan lehdet, valkosipulin kynnet ja pinjansiemenet esimerkiksi monitoimikoneessa.

Lisää suola ja mustapippuri.

Lisää oliiviöljy hitaasti valuttaen koneen edelleen käydessä.

Sekoita sulatejuustoraaste tasaisen mauste-öljytahnan joukkoon.

 

 

Kasvistäytteiset gratinoidut krepit

noin 16 kpl

250 g / noin 4 dl vehnäjauhoja

½ tl merisuolaa

2 munaa, kevyesti vatkattuna

6 dl täysmaitoa

1 rkl auringonkukkaöljyä

Täytteeksi: kypsiä kasviksia tai sieniä

Päälle: sulatejuustoraastetta

 

Sekoita kulhossa jauhot ja suola ja paina keskelle kuoppa. Kaada siihen kevyesti vatkatut munat ja noin ½ dl maidosta. Ala sekoittaa vähitellen kuivia aineita keskellä olevaan nesteeseen. Kun keskelle alkaa muodostua paksua taikinaa, lisää maitoa vähitellen, kunnes saat kaikki jauhot tasaisesti taikinaan. Voit myös sekoittaa kaikki ainekset kerralla monitoimikoneessa. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

Kuumenna paistinpannu (halkaisija noin 20 cm) keskilämmöllä. Kaada kuumalle pannulle 1 rkl auringonkukkaöljyä, kallistele pannua, niin että pohja peittyy öljyyn, kaada liika öljy kuppiin. Kaada pannulle pieni kauhallinen, noin ½ dl kreppitaikinaa ja kallistele nopeasti pannua, niin että taikina peittää pannun pohjan. Paista minuutin verran, että alapuoli ehtii vähän ruskistua, sitten käännä kreppi ja paista toinen minuutti. Pannusta riippuen voit joutua irrottamaan krepin reunoja ennen kääntämistä. Lisää tarvittaessa öljyä pannulle.

Täytä paistetut krepit kypsillä kasviksilla tai sienillä, kääri ne rullalle ja pane voidellulle uuninkestävälle vadille.

Ripottele päälle sulatejuustoraastetta ja gratinoi kuumassa uunissa, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

VINKKI: Kreppejä voi täyttää monenlaisella tähteeksi jääneellä: kypsällä lihalla tai kalalla, kala-, äyriäis-, sieni- tai kasvismuhennoksella.

 

 

Uuniperunat

 

Rosamunda.perunoita

suolaa

mustapippuria myllystä

voita tai levitettä

sulatejuustoraastetta

 

Pese perunat hyvin juuresharjalla. Pistele perunoiden muutamia reikiä esim. grillivartaalla.

Aseta perunat kuorineen uunin ritilälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa runsaan tunnin ajan perunoiden koosta riippuen. Käännä perunat puolen tunnin paistoajan jälkeen. Kokeile perunoiden kypsyyttä puristamalla perunaa varovasti, kypsä peruna painuu kokoon.

Kata pöytään suola, pippurimylly, voirasia ja kulhollinen sulatejuustoraastetta. Syöjät leikkaavat perunan auki ja maustavat sen haluamallaan tavalla. Kuuman perunan päällä sulava voi ja pehmenevä sulatejuustoraaste sopivat hyvin perunan makuun.

 

 

Juustoisia vihreitä papuja

4:lle

200 g tuoreita tai pakastettuja vihreitä papuja

1 rkl rypsiöljyä

4 rkl sulatejuustoraastetta

 

Keitä pavut kypsiksi joko vedessä tai höyryssä. Mikäli keität vedessä, valuta vesi pois kypsistä pavuista.

Sekoita joukkoon öljy ja sulatejuustoraaste ja tarjoa heti.

 

 

 

 

Sieni-juustokeitto

4:lle

2-4 dl esikäsiteltyjä, hienonnettuja sieniä

2 rkl voita

4 rkl vehnäjauhoja

1 l kasvis- tai kanalientä

sulatejuustoraastetta (paprika)

suolaa

mustapippuria

persiljaa

 

Kuumenna voi kattilassa ja lisää hienonnetut sienet. Anna sienien hautua hetken aikaa.

Ripottele vehnäjauhot sienien päälle ja lisää kylmä liemi kahdessa erässä hyvin sekoittaen.

Anna keiton hautua 15-20 minuuttia.

Lisää sulatejuustoraaste valmiiseen keittoon, kuumenna sekoittaen kunnes juusto on sulanut. Säädä maku mieleiseksi suolalla ja mustapippurirouheella. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

 

 

Kukkakaaligratiini

3:lle pääruoaksi, 5-6:lle kasvislisäkkeeksi

1 iso kukkakaali

Juustokastike:

3 dl täysmaitoa

½ sipuli

laakerinlehti

kokonaisia mustapippureita

20 g / 1 rkl voita

20 g / noin 2 ½ rkl vehnäjauhoja

100 g sulatejuustoraastetta

½ tl sinappia

merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

 

Laita kattilaan maito, sipulinpuolikas kahtia leikattuna, laakerinlehti ja pippurit. Kuumenna höyryäväksi ja sitten käännä virta pois. Peitä kannella ja anna maidon maustua vähintään puoli tuntia, mielellään 1-2 tuntia.

Sillä aikaa, poista kukkakaalista vihreät lehdet ja paloittele isohkoiksi kukinnoiksi. Kypsennä höyryssä lähes kypsäksi.

Kaada maustunut maito siivilän läpi kannuun. Sulata voi kattilassa melko pienellä lämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Kypsennä sekoitellen 1-2 minuuttia. Poista kattila liedeltä ja lisää noin 1 dl maidosta sekoittaen nopeasti tasaiseksi. Lisää loppu maito kerralla tai kahdessa erässä sekoittaen välissä. Kuumenna kastike sekoitellen, anna hiljalleen porista pari minuuttia.

Lisää kastikkeeseen sulatejuustoraaste (jätä vähän pinnalle ripoteltavaksi) ja sinappia. Sekoita kunnes juusto on sulanut, mutta älä keitä enää. Tarkista maku.

Sekoita kukkakaali ja kastike varovasti yhteen ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele loppu sulatejuustoraaste päälle ja paista noin 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kullanruskeaksi ja kuplivaksi.

 

VINKKI Juustokastikkeella voi kuorruttaa muitakin kypsiä kasviksia, kuten parsakaalia, tai tähteeksi jääneitä ruokia. Se sopii myös pasta-, kala-, jauheliha- ja makkararuokien kuorruttamiseen.

 

 

Juustokohokas

4:lle

2 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

½ tl suolaa

pippuria

7 munaa

noin 2 dl sulatejuustoraastetta

 

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla, kunnes seos kiehahtaa.

Nosta kattila pois levyltä ja lisää kylmä maito kahdessa erässä hyvin sekoittaen.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää neljä keltuaista vähän jäähtyneeseen kohokaspohjaan yksitellen hyvin sekoittaen (loput keltuaiset voit lisätä vaikka seuraavan aamun munakokkeliin). Lisää mausteet ja sulatejuustoraaste.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita kohokasmassaan varovasti nostellen.

Kaada seos korkeareunaiseen voideltuun ja korppujauhotettuun kohokasvuokaan tai pieniin annosvuokiin. Muista, että kohokas kohoaa uunissa.

Paista kohokasta uunin alatasossa noin puoli tuntia 200 asteessa tai noin 45 minuuttia 175 asteessa. Älä availe uunin luukkua, jotta kohokas ei laskisi. Kypsä kohokas on kohonnut keskeltäkin, ja sen pinta on vaalean ruskea. Tarjoa kohokas välittömästi.

 

 

Lintupaistos

4:lle

noin 300 g kypsää, paloiteltua broileria tai kalkkunaa

100-200 g valmista voitaikinaa

Sienimuhennos:

1 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

1 dl vettä

noin 1 ½ dl maitoa

noin 2 rkl kuivattua, murskattua suppilovahveroa tai 1 tölkki (noin 200 g) herkkusieniviipaleita

25 g sulatejuustoraastetta

rosmariinia

Voiteluun:

kananmuna

 

Valmista sienimuhennos: Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja puolet maidosta. Sekoita koko sakenemisen ajan. Lisää maitoa, kunnes muhennos on sopivan sakeaa. Hauduta noin 5 minuuttia. Lisää kämmenessä murskatut suppilovahverot tai herkkusieniviipaleet, mausteet ja sulatejuusto.

Pane broileri- tai kalkkunapalat voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada sienimuhennos päälle.

Leikkaa valmiista voitaikinasta suikaleita ja muodosta niistä ristikko vuokaan päällimmäiseksi. Voitele taikinasuikaleet munalla. Paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia.

 

 

Kasvis-juustokastike pastalle

4:lle

150 g porkkanaa

150 g kesäkurpitsaa

100 g paprikaa

100 g herkkusieniä

1 rkl rypsiöljyä

50 g purjoa

noin 2 ½ dl vettä tai kasvislientä

yrttejä

50 g sulatejuustoraastetta

 

Suikaloi kasvikset ja kuullota niitä öljyssä. Lisää neste ja yrttejä. Hauduta kypsäksi ja lisää hauduttamisen loppupuolella sulatejuustoraaste. Tarjoa pastan kanssa.

 

 

Kasviskiusaus

4:lle

1 litra kasvissuikaleita (esim. perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä, lanttua, sipulia ja purjoa)

100 g sulatejuustoraastetta

2 dl maitoa

yrttisuolaa

timjamia, rakuunaa, rosmariinia ym. yrttimausteita

 

Levitä kasvissuikaleet voideltuun vuokaan. Ripottele mausteita väliin ja päälle.

Liuota sulatejuusto kuumennettuun maitoon. Kaada seos vuokaan ja kypsennä kiusausta uunissa 200 asteessa 1- 1 ½ tuntia.

 

 

Juustopatongit

 

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 dl sämpyläjauhoja

1 tl suolaa

noin 1 l vehnäjauhoja

noin 2 rkl rypsiöljyä

sulatejuustoraastetta

 

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita sämpyläjauhot puuhaarukalla vatkaten. Lisää suola ja jauhoja vähitellen toisella kädellä alustaen. Lisää öljy ja alusta, kunnes taikina irtoaa käsistä. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Kaaviloi kohonneesta taikinasta soikeita levyjä ja ripottele sulatejuustoraastetta pinnalle. Rullaa levyt kuin kääretorttu.

Kohota ilman leivinliinaa, tee pintaan viillot terävällä veitsellä, voitele vedellä ja paista 225-250 asteessa noin 10 minuuttia.

 

Piirakka

 

2.5 dl glut. jauhoja tai vehnäjauhoja
n. 1,5 tl leivinjauhe
100 g margariini tai voita
1 dl juoksevaa juusto naturell

-sekoita leivinjauhe jauhoihin
-nypi rasva jauhoihin
-lisää juokseva juusto
-taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille

TÄYTE: maun mukaan esim. 

-paistettua jauhelihaa ja sipulia
-mustapippuria ja suolaa
-2 dl juokseva juustoa valkosipuli, 2 dl ruokakermaa ja 1 muna sekoittettuna
-2 tomaattia viipaloituna

Levitä täyte piirakan pohjalle kaada kastike päälle

Paista 200 C n. 35-40 min
 

Asiantuntijamme Tom Molinin suosikkireseptejä

Porlammin valkosipulimakaronilaatikko (5 hlöä)

1 pussi pastaa 400g (kuviopastat tuovat vaihtelua)
400g jauhelihaa tai kebablihaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk Porlammin Mustaleima Valkosipuli Juoksevaa Juustoa
2 dl kevyt ruokakermaa
100g Porlammin Kevyt Mustaleimaemmental-juustoa.
½ tl suolaa, 1 tl mustapippuria, 1 tl paprikajauhetta, halutessasi voit lisätä tuoreita yrttejä.

Keitä makaronit. Kuori ja suikaloi punasipuli. Paista jauheliha pannulla sipulin kanssa. Mausta liha kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Yhdistä ruokakerma, Porlammin Juokseva juusto, paprikajauhe ja yrtit. Vatkaa tasaiseksi. Lado pastat, lihat ja juustokermaseos kerroksittain vuokaan. Raasta Kevyt mustaleimaemmental ja ripottele laatikon pinnalle. Kypsennä 180 asteessa 30 min tai kunnes pinta on kullanruskea. Syömään!

Porlammin juustoinen ruohosipulilohilaatikko (5 hlöä)


400g savulohta tai kylmäsavulohta
500g perunaa viipaleina (tuoreena tai pakasteena)
1 sipuli                                                                                                     
½ tl mustapippuria
1 rkl voita
1 prk Porlammin Mustaleima Ruohosipuli Juoksevaa Juustoa
2 dl kevyt ruokakermaa
Tuoretta ruohosipulia

Suikaloi sipuli ja kuullota voissa. Paloittele lohi.  Lado perunasiivut ja lohi vuokaan. Yhdistä ruokakerma ja ruohosipuli Juokseva Juusto massaksi, lisää pippuria.  Sekoita ainekset vuoassa hellävaroin ja lisää juustokermakastike. Kypsennä uunissa 180 asteessa n. 30 min. Silppua ruohosipuli ja ripottele valmiin annoksen päälle. Syömään!
 

Porlammin Mustaleimaemmental-sipuliherkkulisuke (4 annosta)

Huikea lisuke burgereille, kebabille, tortilloille, enchiladalle tai pihvin päälle.

1 prk Porlammin Mustaleima Naturel Juoksevaa Juustoa
4 banaanisalottisipulia tai kaksi isoa sipulia

Kuullota sipulit pannulla ruokaöljyssä tai voissa. Mausta haluamallasi mausteella esimerkiksi pippurilla, paprikalla, chilillä, yrteillä tai chipotlella. Lisää Juokseva Juusto mustaleimakastike sipuleiden sekaan ja kiehauta hetki. Tarjoile burgerien välissä, pihvin päällä, lohkoperunoiden tai ranskalaisten päällä. Vastustamaton makuelämys!

 

Kuumat juustomakaronit (5 henkilöä)
Nopeasti valmistuva herkku Amerikan malliin.
Lisämausteina voi käyttää esimerkiksi, chiliä, jalopenoa, rapeaa pekonia, nyhtöpossua, broileria ym.
1 prk Porlammin Mustaleima Naturel Juoksevaa Juustoa
5-6 dl keitettyjä makaroneja tai esim. gnocchi pastaa.

Keitä pastat, sekoita sen jälkeen kuumassa kattilassa Juokseva Juusto sekaan. Lisää pippuri ja suola maun mukaan sekä haluttu lisämauste. Syömään!


 

Porlammin herkullinen pastapaistos (5 hlöä)
500g pastaa valintasi mukaan
1 prk Porlammin Mustaleima Ruohosipuli Juoksevaa Juustoa
100g Porlammin mustaleima juustoraastetta
100g Cheddar raastetta
Mustapippuria ja suolaa
300g naudan jauhelihaa tai nyhtöpossua, myös paahdettu rapea pekoni sopii erinomaisesti

Keitä pastat. Huuhdo ja valuta pasta, laita takaisin kattilaan. Lisää Porlammin Juokseva Juusto, kuumenna sekoittaen. Paista jauheliha ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää lihat pastan joukkoon ja sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Lisää pinnalle Porlammin mustaleimaemmental juustoraaste, sekä cheddar raaste. Näin saat kauniin kuorrutuksen paistokselle.
Paista 175 asteessa 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Syömään!

Etelä – Afrikkalainen Juusto Bobotie (5 hlöä)
500g naudan jauhelihaa (vaihtoehtoisesti riistaa tai lampaanlihaa)
700g perunoita (lohkotaan kahdeksaan osaan)
1 prk Porlammin Valkosipuli Juoksevaa Juustoa
2 isoa sipulia pieninä suikaleina
1 tl inkivääriä raasteena
1 rkl currya
öljyä tai voita paistamiseen

 

Mausteeksi lihojen ja perunan sekaan
1 tl tandoori masalaa,
½ tl chilijauhetta,
1 tl korianteria,
1 tl juustokuminaa,
1tl suolaa.
½ dl makeita rusinoita.

 

Juusto-munamaito
3 kananmunaa
2 dl maitoa tai kermaa
1 prk Porlammin Valkosipuli Juoksevaa Juustoa
1–2 viipaletta vaaleaa maalaisleipää murennettuna sekaan.
4 rkl ruokaöljyä tai sulatettua voita.
4 laakerinlehteä survottuina
1 rkl currya

Paistoksen pinnalle
100g Porlammin mustaleimaemmental juustoraastetta
6 laakerinlehteä ja mustapippuria myllystä koristeeksi.

 

Kuumenna öljy. Lisää inkivääri sekä curry paistoöljyyn. Paista jauhelihat, sipulit ja mausta ne mausteilla. Paista lohkotut perunat miedolla lämmöllä. Lado perunat ja paistettu liha uunivuokaan ja lisää Porlammin Valkosipuli Juokseva Juusto. Sekoita kevyesti vuoassa olevat ainekset.
Juusto-munamaito
Sekoita munamaidon ainekset erillisessä kulhossa. Kaada munamaito vuokaan.
Paistoksen pinnalle            
Ripottele päälle Mustaleima juustoraaste ja koristele kokonaisilla laakerinlehdillä. Paista 170 asteessa 30 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen. Syömään!

Porlammin juustoinen pippuripihvikastike (5 annosta)

1prk Porlammin Valkosipuli Juoksevaa Juustoa tai Naturel Juoksevaa Juustoa
3dl kuohukermaa tai ruokakermaa
1-2 rkl mustapippuria tai omaa pippurisekoitusta oman mieltymyksen mukaan.
100g voita
2 silputtua sipulia
ripaus chiliä ja suolaa oman maun mukaan.

Laita kattilan pohjalle puolet voista. Kuullota sipuli kattilassa ja lisää kaikki mausteet. Lisää sen jälkeen Juokseva Juusto, sekoita hetki. Lisää vielä kerma ja loput voista. Sekoita, kunnes voi on sulanut.

pizza