Reseptit

Sulatejuustoreseptit

Juustoinen kantarellikeitto

2annosta

Ainekset:
50 g voita
1 pkt Porlammin sulatejuustoa
1 sipuli silppuna
0,5 l kantarelleja
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 rkl basilikamaustetta
1 rkl suolaa
1 rkl pippuria
valmiiseen keittoon tuoretta basilikaa

Ohje:
1. Sulata voi kattilassa.
2. Kuullota kattilassa sipulisilppu.
3. Lisää kantarellit kattilaan ja paista kunnes vesi on haihtunut
sienistä ja kattilasta.
4. lisää vehnäjauhot ja sekoita.
5. Lisää vesi, mausteet ja Sulatejuusto
(6. Lisää valmiiseen annokseen halutessasi tuoreita basilikanlehtiä)

Talvipesto

6-8 rkl

75 g kurpitsansiemeniä

1 valkosipulinkynsi

50 g tuoretta persiljaa, varret poistettuna

50 g sulatejuustoraastetta (viherpippuri)

1 ½ dl rypsiöljyä

suolaa

½ sitruunan mehu

(mustapippuria myllystä)

 

Hienonna kurpitsansiemenet ja valkosipulinkynsi karkeaksi rouheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää persiljanlehdet ja hienonna sykäyksittäin. Lisää rypsiöljy hitaasti valuttaen koneen edelleen käydessä.

Kaavi seos kulhoon ja sekoita siihen juustoraaste. Jos pesto on liian paksua, voit lisätä vielä öljyä. Säädä maku mieleiseksi suolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja sitruunamehulla.

  

Kesäpesto

6-8 rkl

50 g tuoretta basilikaa

2 valkosipulinkynttä

50 g pinjansiemeniä

suolaa

ripaus mustapippuria

1½ dl oliiviöljyä

50 g sulatejuustoraastetta (paprika)

 

Hienonna basilikan lehdet, valkosipulin kynnet ja pinjansiemenet esimerkiksi monitoimikoneessa.

Lisää suola ja mustapippuri.

Lisää oliiviöljy hitaasti valuttaen koneen edelleen käydessä.

Sekoita sulatejuustoraaste tasaisen mauste-öljytahnan joukkoon.

Kasvistäytteiset gratinoidut krepit

noin 16 kpl

250 g / noin 4 dl vehnäjauhoja

½ tl merisuolaa

2 munaa, kevyesti vatkattuna

6 dl täysmaitoa

1 rkl auringonkukkaöljyä

Täytteeksi: kypsiä kasviksia tai sieniä

Päälle: sulatejuustoraastetta

 

Sekoita kulhossa jauhot ja suola ja paina keskelle kuoppa. Kaada siihen kevyesti vatkatut munat ja noin ½ dl maidosta. Ala sekoittaa vähitellen kuivia aineita keskellä olevaan nesteeseen. Kun keskelle alkaa muodostua paksua taikinaa, lisää maitoa vähitellen, kunnes saat kaikki jauhot tasaisesti taikinaan. Voit myös sekoittaa kaikki ainekset kerralla monitoimikoneessa. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

Kuumenna paistinpannu (halkaisija noin 20 cm) keskilämmöllä. Kaada kuumalle pannulle 1 rkl auringonkukkaöljyä, kallistele pannua, niin että pohja peittyy öljyyn, kaada liika öljy kuppiin. Kaada pannulle pieni kauhallinen, noin ½ dl kreppitaikinaa ja kallistele nopeasti pannua, niin että taikina peittää pannun pohjan. Paista minuutin verran, että alapuoli ehtii vähän ruskistua, sitten käännä kreppi ja paista toinen minuutti. Pannusta riippuen voit joutua irrottamaan krepin reunoja ennen kääntämistä. Lisää tarvittaessa öljyä pannulle.

Täytä paistetut krepit kypsillä kasviksilla tai sienillä, kääri ne rullalle ja pane voidellulle uuninkestävälle vadille.

Ripottele päälle sulatejuustoraastetta ja gratinoi kuumassa uunissa, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

VINKKI: Kreppejä voi täyttää monenlaisella tähteeksi jääneellä: kypsällä lihalla tai kalalla, kala-, äyriäis-, sieni- tai kasvismuhennoksella.

Helppo kurpitsakeitto ( 4:lle)

 

1kg kurpitsakuutioita

1 sipuli silputtuna

1 rasia(200g) Porlammin Mustaleima sulatejuustoa

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippurirouhetta

ripaus silputtua sipulin vartta

 

Laita kattilaan ja vettä, niin että kuutiot peittyvät.

Keitä n. 30 min ja soseuta.

Lisää rasia Porlammin Mustaleima sulatejuustoa, suola ja mustapippurirouhe.

Kiehauta kunnes juusto on sulanut.

Soseuta keitto kuohkeaksi ja tarjoile ripottelemalla pinnalle sipulivarren silppua.

Vegereseptit

Vegeburgeri

4 hengelle

1pkt Porlammin vege -juustoa, viipaleiksi leikattuna
4kpl hampurilaissämpylöitä
2 avocadoa
1 punasipuli
3 tomaattia
1 munakoiso
1 nippu lehtikaalia
Täytteeksi:
Green cashewtahna
3dl cashew-pähkinöitä liotettuna
1 vihreä paprika, siemenet poistettuna
1 jalopeno kokonaisena
1 avocado
1 limen kuori ja mehu
1½tl valkosipulia
nippu korianteria
Hummus:
1 prk (400g) kikherneitä, keitettynä/valutettuna
3-4 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
1 tl valkosipulia
2 rkl sitruunamehua
himalajansuolaa
mustapippuria

Leikkaa ensimmäiseksi munakoisot pyöreiksi siivuiksi. Tee veitsellä pieniä viiltoja munakoisojen pintaan ja lisää suolaa viipaleiden päälle niin, että ne alkavat hieman hikoilla ja viipaleiden päälle kertyy nestettä. Pyyhi sen jälkeen munakoisot ylimääräisestä nesteestä ja laita viipaleet leivinpaperille sekä uunipellille. Lisää päälle reilusti oliiviöljyä. Mausta viipaleet suolalla, valkosipulilla ja rosmariinilla ja paista 180 asteessa noin 25–30 minuuttia kunnes viipaleet ovat pehmenneet ja kypsentyneet.Tee seuraavaksi hummustahna. Laita kaikki hummuksen raaka-aineet monitoimikoneeseen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Tee sitten cashewtahna. Sekoita cashewthnan ainekset joko sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi massaksi.
Lämmitä hampurilaissämpylöitä sekä juustoviipaleita hieman. Seuraavaksi okoa hampurilaiset. Laita hampurilaissämpylän päälle hummusta, lehtikaalia, juustoviipale, munakoisoviipaleita, avocadoviipaleita, tomaattia ja punasipulia sekä viimeisenä silauksena raikasta ja tulista cashewtahnaa. Tarjoile juureslastujen tai bataattiranskalaisten kera. Nauti!