Yksi vanhimmista Etelä-Suomessa toimivista juustoloista
Tutustu pitkään historiaamme tästä
Porlammin Meijeri, joka on toiminut samalla tontilla itäisen Uudenmaan sydämessä yli sadan vuoden ajan, on yhä vahvasti läsnä. Vuonna 1914 perustettu meijeri on kokenut monia muutoksia, mutta sen ydin on pysynyt samana: tuottaa laadukkaita maitotuotteita ja innovoida kuluttajien tarpeisiin. Viime vuonna 110 vuotta täyttävä yritys on kulkenut pitkän matkan pienestä paikallisesta meijeristä moderniksi, kestävää kehitystä ja erilaisia vaihtoehtoja tarjoavaksi toimijaksi.
Porlammin Meijeri tunnetaan erityisesti korkealaatuisista maitotuotteistaan, kuten juustoista, jogurteista ja voista. Mustaleima emmentaljuusto on yksi Porlammin Meijerin tunnetuimmista tuotteista, ja sen laadukas maku on kerännyt arvostusta niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Keväällä 2023 valikoimiimme tulivat myös erilaiset tuorejuustot, kuten Ruska munajuusto, leipäjuusto, pitkään kypsytetyt kermajuustot sekä viimeisimpänä lisäyksenä Ahonlaita jogurtit.
Marraskuussa 2024 yksi meijerin tuorejuustoista saavutti Suomenmestaruuden, mikä kertoo, että Porlammin Meijerin laatuun ja innovaatioihin panostaminen kantaa hedelmää. Tämä tunnustus antaa meijerille vahvistusta siitä, että suunta on oikea ja kannustaa jatkamaan samalla linjalla. Juustola on näiden perinteisten maitotuotteiden lisäksi kehittänyt itselleen hyvän valikoiman kasvispohjaisia tuotteita, joilla vastataan markkinoiden kasvavaan kysyntään vaihtoehtoisista tuotteista sekä kotimaassa että kansainvälisesti.


Maatalouden murrosvaiheet
Talonpoika on aina ollut suomalaisen yhteiskunnan selkäranka. Hän on aina rakastanut henkilökohtaista vapautta ja koskemattomuutta. Täten maanviljelijöiden perustamat tuotantolaitokset ovat heijastumaa talonpoikaisesta vapautta ihannoivasta ajattelutavasta. Porlammin meijerin historiaan kuuluu kolme suurta maatalouden murrosvaihetta.
Kartanomeijerit
Kartanomeijerit ovat toimineet meijeritoiminnan uranuurtajina maassamme. Niiden antama esikuva antoi 1800-luvun loppupuolella yhtiömeijerin aallon, Porlammilla tämä kausi kesti neljännesvuosisadan. Separaattorin sisääntulo, hyvät liikenneyhteydet sekä vointuotannon kannattavuus nostivat karjatalouden ylivoimaisesti tärkeimmäksi maatalouden tuotantohaaraksi.
Kunnia meijeritoiminnan aloittamisesta Porlammilla lankeaa kartanon sveitsiläiselle vuokraajalle Gotfrid Gernerille. Porlammin kartanon meijeri toimi kaikkiaan lähes 65 vuotta vuoteen 1946 saakka, jolloin se liittyi Porlammin Osuusmeijerin jäseneksi. Porlammin ensimmäinen yhtiömeijeri perustettiin vuonna 1914. Pian sen jälkeen perustettiin Tyyskänmäellä meijeri ja myöhemmin yhtiömeijeri nykyisen Osuusmeijerin paikalle.



Porlammin Osuusmeijerin perustaminen
Porlammin Osuusmeijerin perustamisesta keskusteltiin ensimmäistä kertaa voimakkaasti vuonna 1913. Koska osuusmeijeriajatus ei saanut tarpeeksi kannatusta, päättivät asiasta keskustelleet Kaarlo Vuorenalho, Ilmari Myyrä ja Kalle Vähämartti perustaa yhtiömeijerin. Suurin osa heidän sopimuksistaan oli suusanallisia, sillä silloin luotettiin miehen sanaan. Kolmen miehen perustama yhtiömeijeri osti tontin kylän yhteismaalta, johon rakennettiin juustokellari ja meijerirakennus.
Viisi vuotta yhtiömeijerin perustamisen jälkeen puhuttiin taas osuusmeijerin perustamisesta. Osuusmeijerin perustava kokous pidettiin 20.1.1920, aikana jolloin kansallissodan vaikeimmat haavat olivat juuri arpeutuneet ja uusi kehityksen aika päässyt hyvään alkuun. Sodanjälkeisessä rahanpuutteessa pidettiin luonnollisena, että meijereiden keskusliike Valio auttoi etumaksuillaan vaikeuksiin joutuneita meijereitä.
Valion mahdollisuuden olivat nekin tietysti rajalliset, ja niin käytiin ankariin meijereihin kohdistuneisiin karsintoihin. Porlammille etumaksua ei annettu ja Osuusmeijeriä uhkasi lopettaminen. Porlammilla, sen ainutta teollisuuslaitosta, meijerin lopettamista, ei voitu hyväksyä. Paikkakunnalle perustettiin sitkeiden neuvotteluiden jälkeen oma vientiliike.
Porlammin Meijeri Oy:n perustaminen
Vuonna 2016 Porlammin Osuusmeijeri perusti osakeyhtiön hoitamaan juustoliiketoimintaa. Osuuskunnalle jäi maidon keräily sekä siihen liittyvät toiminnot. Yhtiöittämisen tarkoituksena oli laajentaa omistuspohjaa. Osakeyhtiöön on edelleen mahdollista tulla osakkaaksi.