Yksi vanhimmista Etelä-Suomessa toimivista juustoloista

Tutustu pitkään historiaamme tästä

Porlammin Meijeri, joka on toiminut samalla tontilla itäisen Uudenmaan sydämessä yli sadan vuoden ajan, on yhä vahvasti läsnä. Vuonna 1914 perustettu meijeri on kokenut monia muutoksia, mutta sen ydin on pysynyt samana: tuottaa laadukkaita maitotuotteita ja innovoida kuluttajien tarpeisiin. Viime vuonna 110 vuotta täyttävä yritys on kulkenut pitkän matkan pienestä paikallisesta meijeristä moderniksi, kestävää kehitystä ja erilaisia vaihtoehtoja tarjoavaksi toimijaksi.

Porlammin Meijeri tunnetaan erityisesti korkealaatuisista maitotuotteistaan, kuten juustoista, jogurteista ja voista. Mustaleima emmentaljuusto on yksi Porlammin Meijerin tunnetuimmista tuotteista, ja sen laadukas maku on kerännyt arvostusta niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Keväällä 2023 valikoimiimme tulivat myös erilaiset tuorejuustot, kuten Ruska munajuusto, leipäjuusto, pitkään kypsytetyt kermajuustot sekä viimeisimpänä lisäyksenä Ahonlaita jogurtit.

Marraskuussa 2024 yksi meijerin tuorejuustoista saavutti Suomenmestaruuden, mikä kertoo, että Porlammin Meijerin laatuun ja innovaatioihin panostaminen kantaa hedelmää. Tämä tunnustus antaa meijerille vahvistusta siitä, että suunta on oikea ja kannustaa jatkamaan samalla linjalla. Juustola on näiden perinteisten maitotuotteiden lisäksi kehittänyt itselleen hyvän valikoiman kasvispohjaisia tuotteita, joilla vastataan markkinoiden kasvavaan kysyntään vaihtoehtoisista tuotteista sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Maatalouden murrosvaiheet

Talonpoika on aina ollut suomalaisen yhteiskunnan selkäranka. Hän on aina rakastanut henkilökohtaista vapautta ja koskemattomuutta. Täten maanviljelijöiden perustamat tuotantolaitokset ovat heijastumaa talonpoikaisesta vapautta ihannoivasta ajattelutavasta. Porlammin meijerin historiaan kuuluu kolme suurta maatalouden murrosvaihetta.

1

Ensimmäinen viime vuosisadan puolella tapahtunut suuri murros synnytti monien välivaiheiden kautta osuusmeijeriaallon. Metsätalouden noustessa kansantalouden suurtekijäksi ja maatalouden hankkeiden keskeiseksi rahoituslähteeksi, meijereiden perustaminen oli tarpeellista.

2

Toinen suuri maatalouden murrosvaihe alkoi 1950-luvulla ja koitui kohtaloksi monelle pienelle meijerille. Rationalisointivaade, kohonnut kustannustaso ja Uudellamaalla pääkaupunkiseudun maitohuollon turvaaminen nostattivat käymistilan, joka oli hukuttaa myös Porlammin meijerin.

3

Kolmas suuri murrosvaihe johtui Suomen liittymisestä Euroopan Unioniin. Liittymisen myötä rajat aukenivat halvalle ulkomaiselle juuston tuonnille, ja miltei kaikki pienet juustomeijerit joutuivat kannattavuuden heikentyessä lopettamaan toimintansa. Myös tämä kolmas vaihe oli Porlammin meijerille hyvin raskasta aikaa.

Kartanomeijerit

Kartanomeijerit ovat toimineet meijeritoiminnan uranuurtajina maassamme. Niiden antama esikuva antoi 1800-luvun loppupuolella yhtiömeijerin aallon, Porlammilla tämä kausi kesti neljännesvuosisadan. Separaattorin sisääntulo, hyvät liikenneyhteydet sekä vointuotannon kannattavuus nostivat karjatalouden ylivoimaisesti tärkeimmäksi maatalouden tuotantohaaraksi.

Kunnia meijeritoiminnan aloittamisesta Porlammilla lankeaa kartanon sveitsiläiselle vuokraajalle Gotfrid Gernerille. Porlammin kartanon meijeri toimi kaikkiaan lähes 65 vuotta vuoteen 1946 saakka, jolloin se liittyi Porlammin Osuusmeijerin jäseneksi. Porlammin ensimmäinen yhtiömeijeri perustettiin vuonna 1914. Pian sen jälkeen perustettiin Tyyskänmäellä meijeri ja myöhemmin yhtiömeijeri nykyisen Osuusmeijerin paikalle.